Галерия Папийон

В рамките на „Нощ на Музеите и Галериите“ 2018 галерия Папийон ще участва със съвместната изложбата „Из тайните на градината“ на Игната Василева – живопис и Миряна Ганчева- скулптура, както и с премиера на детската книжка „Моята първа книга за любовта“ на художничката Ралица Савова.

18 май 2017 /петък/:  от 18:00 до 21:00 часа – официално закриване на изложбата „Из тайните на градината“

Игната Василева – живопис и Миряна Генчева – скулптура

Две  талантливи авторки с различни изразни средства, но с еднаква страст и романтичен подход, пресътворяват красотата и мистиката на природата, която ги вдъхновява. Обединени са от любовта си към хубостта и загадъчността чрез общата тема „Из тайните на градината“.

 Игната Василева е автор с дългогодишен опит в областта на живописта. Картините ѝ имат завладяващо присъствие сред публиката и се радва на голям успех сред колекционери от страната и чужбина. Тя черпи вдъхновение от богатството и многообразието на цветята и птиците в градините и не спира да създава положително настроение с богатите си платна с бликащи багри и ефирност. Използвайки ефекта на едрите форми, често с пастелни, но искрящи цветове, тя убедително създава илюзията, че сме погълнати от бурния таен живот на градините.

 Скулптурите на Миряна Генчева сякаш идват от различен свят – нежни, фини и изящни. Прецизно замислени и изпълнени като на един дъх ефирни девойки, понякога придружени от животни. Всяка нейна фигура има собствена приказна история и замечтан поглед някъде към безвремието. Те въздействат, омагьосват и предават емоции и настроения, провокират любопитство без да натрапват своето мнение и мироглед, оставяйки у зрителя усещането за съпреживяно емоционално пътешествие.

 19 май 2018 /събота/: от 17:00 до 22:30 часа:

Представяне на първата персонализирана детска  книга „Моята първа книга за любовта“

Ралица Савова – автор на текста и илюстрациите

Галерия Папийон с голямо удоволствие Ви кани на представянето на книгата „Моята първа книга за любовта“  – като част от инициативата „Нощ на Музеите и Галериите“ – Варна 2018, което ще включва литературно четене и дискусия с авторката.

„Моята първа книга за любовта“ е персонализирана детска книжка, която обединява забавление и научаване на нови неща. Насочена е към най-малките „читатели“, които започват да откриват вълшебния свят на книгите. Различното и забавното в тази книжка е, че в нея  главен герой се оказва самото дете. Това става възможно след съвсем кратка подготовка – посещаване на сайт, в който се попълва името на героя, избира се персонажът, а има и възможност и за персонално посвещение. Така всеки може сам да създаде книжка за любимо дете. Темата на книгата личи в самото заглавие –любовта. Целта е детето да се запознае с различните форми на обич и едновременно с това да открие магическите знаци – буквите.

Ралица Савова е родена в гр. Варна през 1971 г. Завършва Художествена гимназия „Дечко Узунов“ в гр. Казанлък. Работи в областта на живописта и рисунката и има реализирани над 10 самостоятелна изложби. Нейни картини са притежание на много колекционери в България, Германия, Русия.

Ето какво споделя авторката на книгата: „Докато отглеждаме децата си, всички ние имаме нужда от една голя-я-яма торба, пълна с хитрини – това са онези забавни занимавки, които носят на децата ни радост  и чудесно настроение. А защо не и нови знания, един по-широк поглед върху света около тях, както и по-добро разбиране и приемане на собствените им емоциите. Такава е и нашата идея – да създадем продукти, с които децата ще се забавляват и едновременно с това ще учат. Нашите деца са най-добрите ни учители. А какво по-хубаво от това, да се учим от най-добрите?“