fbpx
Home 5 Музеи 5 Къща-музей Георги Велчев

Къща-музей Георги Велчев

1 апр. 2016 | Музеи

Художествен музей Георги Велчев представя и съхранява творчеството на художника Георги Велчев /1981 – 1955/ – новатор в българското изкуство от 20 – те години на ХХ век и един от най-големите майстори на морския пейзаж в класическата ни живопис.
Музеят съществува от 1961 г., когато родната къща на художника е дарена на града от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. Той разполага с пет изложбени салона с обща площ 100 кв.м. и фонд от 239 творби.
След продължителен период, в който музеят не функционира, в 1996 г. той е възстановен и обновен изцяло от изкуствоведа Румен Серафимов. Той е уредник на музея от 1995 г. до 2007 г. Представителната експозиция от 70 живописни картини и гвашови рисунки е оформена и експонирана по нов начин. Тогава за първи път са показани творбите, създадени във Франция и Германия между 1920 г. и 1923 г., които представят художника в по-различна и истинска светлина като един от новаторите в кратковременния български модернизъм от началото на 1920 – те години.
Освен тях са представени част от най-ранните творби на Георги Велчев от 1913 г. – 1920 г., серия селски и градски мотиви от 1930-те години, в които той е съпоставим с художници като Никола Танев и Данаил Дечев, няколко автопортрета от Германия, Франция, Канада и България.
Център и акцент в експозицията са най-добрите морски пейзажи на живописеца от 1930-те и 1940-те години, с които той е ненадминат майстор у нас.
Освен постоянната си експозиция музеят представя всеки месец изложби на най-значимите класически и съвременни художници в България, осъществява международни културни проекти, инициатор и организатор е на най-мащабното национално биенале на визуалните изкуства Август в изкуството. Със своята богата културна дейност и уникална артистична атмосфера домът на големия художник е предпочитано и обичано място за общуване от творците, интелектуалците и ценителите на изкуството.
Адрес:
Варна, ул. Генерал Радко Димитриев №8
Телефон: 052/ 611 928

Работно време:
от 10 до 18 часа
Почивни дни: събота и неделя

Още интересни събития & пространства

Парк музей Владислав Варненчик

Парк-музеят на бойната дружба „Владислав Варненчик” е мемориален комплекс, посветен на битката на народите, състояла се на 10.ХІ.1444г. между...

Галерия Вива

Варна, ул. Цар Освободител №30 Галерия Вива

Галерия Наири

Варна, ул. Панагюрище 4

Арт Галерия Папийон

Варна, ул. Драгоман №12 Арт Галерия Le Papillon

Kултурно пространство ReBonkers

Варна, ул. Барутен погреб №4www.rebonkers.com facebook.com/ReBonkersinstragram.com/rebonkers.varna

Музей за нова история на Варна

Сградата, в която е уредена експозицията на Музея за история на Варна, е преустроена през 1851 година за Белгийско консулство. По-късно сградата...

Музей за история на образованието на зрително затруднените

В Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" през 2015 г.е открит първият в страната Музей за история на образованието...

Побити камъни

Природният феномен “Побити камъни”, разположен на север и юг от Белославското езеро, представлява разкрития на еоценски пясъци, сред които са...

Галерия Тереза Зиковска

Tereza Zikovska Art Gallery Варна, ул. Воден №25Галерия Тереза

Галерия 33

Варна, ул. Габрово 2Аwww.gallery33.artwww.facebook.com/gallery33varna

Рубрики


BG