fbpx
Home 5 Музеи 5 Етнографски музей

Етнографски музей

1 апр. 2016 | Музеи

Етнографският музей във Варна , е разположен във възрожденска къща, която е построена около 1860 година. Музеят е открит през 1974г.

В музея е представено богатото разнообразие в културата и бита на населението на Варненския край от втората половина на XIX и началото на XXв.

На първия етаж на музея са показани основните поминъци на населението – земеделие и животновъдство, пчеларство, риболов, лозарство и занаятите – бъчварство, медникарство, кожухарство и абаджийство (изработка на груб вълнен плат).

Един от най-интересните експонати в музея е старинният малък плуг „дьолмеджа“, използван за оране на земята до началото на XX в. Изложени са още съдове за съхраняване на зърно, както и за приготвяне на хляб.
В експозицията на музея са представени и два трудови обичая, свързани със сеитбата и жътвата.

Експозицията на втория етаж представя народните носии, които дават представа за демографския облик на Варненския край. Облеклото на населението в селищата в региона се отличава със своето голямо разнообразие, поради сложните миграционни процеси, станали в първите десетилетия и в края на XIX в. Експонирани са носии на всяка една от основните етнографски групи от района – местно население и преселници от Тракия, Мала Азия и Македония. Представено е и обредно облекло за обичаите – Коледа, Петльовден, Лазаровден.

Тук можете да се запознаете и с основните моменти от типичната българска сватба – извеждане на булката от дома, шейна с дарове и др.

В музея се продават информационни материали и сувенири.

 

Адрес:
ул. Панагюрище 22
Тел. +359 52 630 588

 

Работно време:
май-октомври: 10.00-17.00 ч., без почивен ден
ноември-април: 10.00-17.00 ч., почивни дни- събота, неделя
Вход за възрастни: 4.00 лв
Вход за деца, ученици, студенти и пенсионери: 2.00 лв

Още интересни събития & пространства

Aрт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8www.largogallery.comfacebook.com/ArtGalleryLargoinstagram.com/largogallery

Галерия Вива

Варна, ул. Цар Освободител №30 Галерия Вива

Музей на Възраждането

Музеят на Възраждането е открит на 4 октомври 1959 г в сградата на Първото българско училище на ул.”27 юли” № 9. Там той се помещава до 2002 г, след...

АКВАРИУМ – Варна

АКВАРИУМ ВАРНА е център за популяризиране на черноморската флора и фауна, на хидрологичните и хидрохимични особености на Черно море. Живата...

Къща-музей Георги Велчев

Художествен музей Георги Велчев представя и съхранява творчеството на художника Георги Велчев /1981 - 1955/ - новатор в българското изкуство от 20 -...

Галерия 33

Варна, ул. Габрово 2Аwww.gallery33.artwww.facebook.com/gallery33varna

Тъкачница „Дзев Студио”

Варна, ул. Княз Александър Батенберг №8 Студио Дзев Тъкачница Дзев Студио

The Bookstore

Варна, ул. Преслав №12The Bookstore

Галерия Наири

Варна, ул. Панагюрище 4

Арт Галерия Папийон

Варна, ул. Драгоман №12 Арт Галерия Le Papillon

Рубрики


BG