Приказките оживяват през „Нощ на Музеите и Галериите“ – Варна 2019 в Музей на куклите

По време на фестивал “Нощ на Музеите и Галериите” – Варна 2019, жителите и гостите на града, ще имат възможност да посетят единствения по рода си в България и един от малкото в Европа, Музей на куклите. Във Варна, той е открит през 1985 година, а неговата експозиция представя близо 140 театрални кукли, както и елементи от декори. След прекъсване от 1990 до 2002 година тя е отново подредена от художничката Цветана Векова.

По време на обиколката, първи ни посрещат уникалните кукли на основателя на театъра Георги Сараванов. След тях във вълнуващото шествие се включват по-младите им “колеги” от 24 емблематични спектакли на театъра, играни от 1952 до 2002 година. В три витрини са подредени техните медали и отличия. Така експозицията свързва в едно творческите усилия на автори, режисьори, актьори, художници, конструктори. Проследени са различни техники, стилове, тенденции в развитието на този своеобразен жанр на приложното изкуство, авторския почерк на водещи български сценографи като арх. Иван Цонев, Майя Петрова, Любомир Цакев, Майя Кузова, Анна Пулиева, Ангел Неделчев, Коста Ортодоксов, Петя Стойкова, Енчо Аврамов, Васил Рокоманов и други. Музеят на куклите бе представен в специална изложба на фестивала  в Толоса, Испания през 1994 г.;  на 17ия  Конгрес на УНИМА и Световен куклен фестивал  в Будапеща, Унгария през 1996г.; на Международния куклен фестивал в Суботица, Сърбия през 2005 г.


Държавен Куклен Театър – Варна  Музей на куклите, е с адрес ул.” Шейново” № 5. На 17.05 постоянната експозиция ще бъде достъпна от 10:00 до 17:00 часа. На 18.05 пространството ще бъде с удължено работно време и ще може да бъде посетено във времето от 18:00 до 22:00 часа, като на същия ден от 20:00 часа, гостите на събитието ще имат възможност да присъстват на беседа Театър в сенки  (периодични демонстрации).